Jens

Kort Fortalt


Jens blev født i 1947, 10 minutter før tvillingebror Anders (det er mig)
Tvillingerne fulgtes ad i tykt og tyndt ind til, de skulle i gymnasiet.
Vi havde fælles kammerater. men vores indbyrdes fællesskabsfølelse var af uvurderlig værdi.
Somme tider har jeg svært ved at foretille mig, hvordan det ville være, hvis jeg havde været alene.
Før skoletiden var kammeraterne dem på vejen, og på Thulevej, der lå ved siden af åen mellem Gentofte sø og Utterslev mose.
I skoletiden var der også kammerater fra Højsgårds Allé.
Mest Erik Nygård ("libo"), som vi også lavede ballade med i skolen.
Vi øvede os hjemme i garagen, hvor han boede.
Der var også Kim René Lafog fra børnehjemmet.
Og så alle dem, der kom i Granparken, hvor vi spillede fodbol, først som boldhentere, så med de store, og tils, da vi selv var blevet store, med de små.
I den kolde tid blev det til knappefodbold der hjemme. Vores mor (mødre) havde et hyr med at passe på knapperne i syskuffen.
Blandt andet afholdt vi en knappefodboldsturneringer hjemme hos Niels Peter Axel Suneson.
I løbet af gymasietiden begyndte Jens og jeg i højere grad at leve hvert vores liv, da vi ikke længere gik i samme klasse.
Jens aftjente sin værnepligt på Bornholm umiddelbart efter studentereksamen. Det varede 14 måneder, så det passede dårligt med, at han kunne begynde på universitetet, da han var færdig.
I stedet tog han en uddannelse som programmør hos FDB i Albertlund.
I 1969 begyndte han så som stud. polit., og blev cand, polit. i 1975.
På det tidspunkt var han flyttet hjemme fra og boede på Tingbjerg Kollegie.
Hov, det bliver alt for langt, det her, så I må læse videre længere nede på siden
De 4 nedenstående striber fortæller også en del, men et meget væsentlig område mangler, nemlig hele det politiske og grønne engagement - og bagved her et mere grundliggende og visionært syn på livet og døden.

dødsannonce

Det er nu tilføjet efter striberne under overskriften " Den Grønne Vej"

Barndommen

Anders og Jens er nu (16.10.49) en måned over 2 år. De er ikke begyndt at tale endnu, de kan ikke engang sige et eneste forståeligt ord.
Men de lader særdeles kvikke og har sikkert deres forstand i orden.
De er måske lidt senere i udvikling, fordi de er tvillinger. Om dette har nogen fysiologisk virkning, ved jeg ikke, men det har i alt fald i dette tilfælde den praktiske virkning, at de aldrig har behov for andres selskab. De forstår hinanden særdeles godt, deles om legetøj, deles om mad og om slik og er altid hjælpsomme overfor hinanden. De er måske ikke ligefrem afvisende overfor os andre, men de er meget mere optaget af hinanden, end af at belønne de anstrengelser, vi gør os for at få fat i deres opmærksomhed.
Havde vi kun haft et barn på 2 år og et på 5 foruden de ældre, så tror jeg, den toårige havde lært at tale for længe siden. De når det nok.
I grunden er Anders og Jens så små endnu, at der ikke er meget at notere op om dem.
De har aldrig været syge udover almindelige forkølelsessygdomme, som har været hårdere ved Anders end ved Jens. En vikarierende læge har engang foreslået, at vi ved første lejlighed skal se at få taget Anders`s mandler. Vor huslæge trækker på skulderen af det.
Anders er tyk og madglad, måske lidt sindig og forsigtig i sine bevægelser, han er meget kælen og man er tilbøjelig til at kalde ham en ”god” dreng. Men han er absolut den af tvillingerne, der dårligst tåler modgang, han vil have sin vilje.
Jens er spinkel og langtfra så madglad som Anders, men han spiser, så vidt jeg ved, dog meget godt. Han er lynhurtig i sine bevægelser og er ikke let at beregne og som regel vanskelig at fastholde; han kan ikke som Anders tænke sig at sidde på skødet i længere tid end højst ½ minut
Da tvillingerne var mindre, sagde jeg altid, at Jens var den kønneste og den kvikkeste. Da var Anders glathåret, mens Jens havde fine krøller.

Efterhånden tror jeg, de kommer til at ligne hinanden mere og mere. Nu har Anders så mange krøller, at man undertiden kan tage fejl af ham og Jens, når man ikke ser deres ansigt. Anders er blevet hurtigere i bevægelserne og Jens noget mere stadig i sine interesser, men den skitserede forskel er der stadig, og vi der omgås tvillingerne til daglig synes, at de er meget forskellige.
Som sagt, det er naturligt at tale om Anders og Jens under et. De er, hvad man godt kan kalde et par sunde drenge, charmerende er de også, men først og fremmest er de glade. De ler højt sammen mange gange om dagen, og det er meget sjældent de græder.
Finder den ene på at lade sig falde om i sengen, skal den anden også prøve det, det samme gælder når den ene kaster legetøj på gulvet, eller når han finder på noget så galt, som at hale det rene vasketøj ud af skabet, hale sukker, mel og gryn frem i køkkenet og sprede det over gulvet i køkkenet og entre, eller når han finder på at rive hovedet af alle de smukkeste blomster i haven !!
Undertiden ønsker vi, at de kunne snakke, så vi kunne være sikre på, at de forstod meningen, når vi slår dem over fingrene efter alt for anderledes sabotagehandlinger.
Tvillingerne giver meget arbejde for deres mor, de giver ofte ærgrelser, men mest glæder vi os over dem, og især glæder vi os til at få dem i tale.

Skoletid

Jens og jeg begyndte på Dyssegårdsskolen i første klasse i 1954.

Jeg husker vores 1.skoledag. Vores legekamerat, Erik Nygård Madsen kom i samme klasse. Han sad et par pladser bag ved mig til højre.
Vores klasselærer var Hr. Strøm (nr.7 på billedet), som også var vores dansklærer, og vi havde fru Henriksen i regning. Vi var 29 i klassen.
Et pædagogisk fif på den tid var åbenbart - som jeg husker det - at nedgøre børnene.
Jens og jeg var ikke så gode til regning i underskolen. Jeg husker en bemærkning fra fru. Henriksen, når vi fik vores regneprøver tilbage: "Jens er som sædvanlig bundskraber"
. I klassen var bl.a. Inger B, som var meget dårlig til dansk. Hun skev nogle besynderlige genfortællinger, der ikke rigtig hang sammen, og dem læste hr Strøm op af for klassen, så vi alle kunne høre, hvor dårligt det var. Vi kom ind i mellem med udbrud, der indikerede, hvor forfærdeligt vi syntes hendes præstation var.
På et tidspunkt lod Jens som om, han var besvimet. Han havde lagt sig i mellemrummet mellem to rækker. Da hr. Strøm så det, blev han meget vred (vist nok iblandet lidt dårlig samvittighed overfor Inger). Han fór ned og satte sig oven på Jens og gav ham lussinger. Måske ville han bare slå ham tilbage til virkeligheden? Jens lå på gulvet og grinte imens.
Hr Strøm slog slet ikke hårdt, og var grundliggende et ejegodt gemyt, som vi holdt meget af, og det var gensidigt. Selvom vi lavede meget ballade (utyskestreger hed det den gang).
En dag, hvor vi var fraværende, fortalte vores legekammerat, Anette, at han havde betroet den øvrige klasse, at han i virkeligheden godt kunne li' os, selv om ....
Han var med til vores konfirmationfest hjemme på Dyssegårdsvej.

Vi havde "Rasser Bum" (nr. 6 på billedet) i sang. Han slog og skældte ud i flæng, men heller ikke hårdt. Til gengæld græd pigerne, når han mod bedre vidende påpegede deres manglende deltagelse i fællessangen
På et tidspunkt havde vi hr. Videbæk (nr. 16) i religion. Timerne gik med. at han snakkede hele tiden, fortalte om sine oplevelser i den ugudelige omverden.
Fra Dyssegårdsskolen blev vi begge to erklæret 'måske egnede' til gymnasiet. Jeg hørte senere ad omveje, at den ene af os var oplagt egnet, og så fik vi begge lov til at komme ind.
Det må have været Jens, der var egnet.
I de sidste klasser på Dyssegårdsskolen snakkede vores engelsklærer, Hr Lauritsen, ofte med klassen om samfundsrelevante emner, og her var Jens så klart den bedst orienteret i klassen.
På Gammel Hellerup kom vi i hver sin klasse.
Jens havde valgt tysk som første fremmedsprog, mens jeg havde valgt engelsk. Der var nu også elever i Jenses klasse, der havde valgt engelsk, så åragen skal nok snarere søges i et bevidst valg af nogen.
Skolen eller vores far?
Dengang havde vi mistænkt far, men set i bakspejlet kunne det nu godt have været skolen.
Vi skulle naturligvis begge have lidt tid til at vænne os til vores nye 'alenetilværelse'.
Jens fortalte, at pigerne i hans klasse godt kunne lide hans krøller. De sagde det ikke direkte, men han kunne se det på deres øjne.
Bortset fra dette, var Jens meget konkret i forhold til sine personlige oplevelser, og hans følelser måtte man gætte sig til.

Soldat og Student

Efter studentereksamen i 1966 valgte Jens at få overstået sin militætjeneste med det samme. Den gang var det de færreste, der slap. Der var brug for soldaterne, var der nogen, der mente!
Jens blev sendt til Bornholm. Det var første gang, han og jeg var adskildt gennem længere tid.

Jeg husker, da 6-dagskrigen mellem Israel og de arabiske lande brød ud i maj 1967. Vores mor var så nervøs for, at Jens skulle blive involveret i krigen, og far blev lidt irriteret over, at hun overhovedet kunne forestille sig, at jens kunne være i fare.
Lillesøster Kirsten og jeg tog på knallert derover i sommeren 1967. Han havde det fint, og havde fået en "madkæreste".
Jens havde en tendens til at blive meget sød, når han var fuld, på en måde, hvor han appellerede til pigernes omsorgsinstinkt.
Hen mod slutningen af hans soldatertid, skulle han holde vagt, men havde i stedet for at passe sin vagt sneget sig ind på fjernsynsstuen for at se en spændende håndboldkamp. Det resulterede i en fængselsdom for Jens, så han ikke kunne deltage i hele regimentets afslutningsfest.
Han fik trods alt flere venner gennem sin soldatertid, bl.a, Verner fra Tingbjerg, som jeg også besøgte senere og spillede fodbold med.
Den gang var man normalt indkaldt i lidt over et år, så Jens var først 'fri' igen hen på efteråret 1967. For sent til at begynde et universitetsstudie.
I stedet begyndte han en praktisk programmøruddannelse i FDB.
Da han var uddannt programmør, begyndte han at læse som stud. polit.

Jeg kan ikke huske, at han nogen sinde har fortalt mig noget om sit arbejde som programmør eller om indholdet af sine studier.
Jeg fortalte ham heller ikke noget om mine matematikstudier.
Fagligt levede vi i hver sin verden, men i dagligdagen havde vi rigtig meget til fælles.
Fodboldinteressen har vi altid været fælles om.
Jens var en smule bedre end mig til det. Da han kom hjem efter soldatertiden, begyndte han at spille fodbold sammen ned Verner i Tingbjerg, og senere blev det i Brønshøj, hvor han også begyndte at træne drengehold.
Han faldt rigtig godt ind i miljøet her, og det var også i den sammenhæng, at han fandt sammen med Anne Lise i sit første længerevarende kæresteforhold.
I 1974, da vores forældre flyttede fra Dyssegårdsvej, flyttede Jens ud på Tingbjergkollegiet, hvor han befandt sig rigtig godt og fik mange venner. Det var også her, han kom rigtig i gang med at spille bridge.
Jens blev cand.polit. i 1975
Så kunne han ikke længere blive på Tingbjergkollegiet, flyttede i stedet helt ud på Amager, på Sundbyvester Plads.
Her fortsatte han med at træne fodbolddrenge, nu i Fremad Amager. Og han fortsatte også med bridgespillet i "Amager Ungdom", hvor han fik rigtig mange nye venner, hvoraf flere fulgte ham gennem livet.
Der skulle gå et par år før, han fik sin første fastansættelse.

Familieliv

Jens'es første ansættelse som kandidat var i arbejdsformidlingen.
Her mødte han Marianne, som var med til at formidle.
Det var også på det tidspunkt, hvor han skulle flytte fra sin lille lejlighed ved Sundbyvester Plads til en større lejlighed på Dronningens Tværgade ved hjørnet til St. Kongensgade
Det var rigtigt spændende, også for Marianne, og han var knap nok flyttet ind, før de var et par, der boede i hjørnelejligheden på Dronningens Tværgade.

Marianne var et festligt menneske, og meget fokuseret på, at det skulle være Jens og hende.
Hun lærte hurtigt at spille bridge, og de spillede bridge sammen, og fik mange gode bridgevenner.
Det syntes svært for dem, at få børn, så i stedet fik de nogle plejebørn, 4 søskende i mange weekender, som aflastning for deres mor, som var alene med dem
Bylivet på Dronningens Tværgade blev for en kort periode udskiftet med livet på en bondegård i lille kollektiv i Nordsjælland, hvor de havde nogle spændende år, men af forskellige grunde ikke faldt helt til ro.
Derefter gik turen til Sorø, tæt på tvillingebror Anders.
Her fandt de sig til gengæld fint til rette, og inden længe blev Marianne gravid, og fødte Loa Sofie i sommeren 1991, kort før sin 40 års fødselsdag.
De fik nogle skønne år sammen som forældre til Sofie, som hun mest blev kaldt den gang.
Desværre fik Marianne kræft og døde, så hun ikke nåede at følge sin datter i skole.
Det var i 1996, hvor Jens blev alenefar og enkemand.
3 år senere fandt han sammen med Inger, der var alenemor til 3 børn og enke.

I år 2000 fik de Simon sammen, men havde samtidig hver sine andre børn at følge, så de boede mest hver for sig, indtil alle de større børn var flyttet hjemmefra.
En årgang, da Simon var helt lille, boede de alle i "Grønne Rønne" på Lundsgårdsvej, men pladsen viste sig at være for trang.
Jens og Loa Sofie havde brug for at snakke en del sammen i enrum, så de sammen kunne rumme de mange omvæltninger i deres liv.
Jens og Loa flyttede tilbage til Valdemarsvej, men efter et par år dér, købte Jens en grund på Topshøjvænge og fik ved hjælp af gode venner bygget et hus på den.
Simon var så lidt frem og tilbage mellem Grønne Rønne og Topshøjvænge, og var en del af to forskellige søskendeflokke.
Bindeleddet herimellem.
Op igennem årerne havde Jens, Inger og Simon en del faste holdepunkter, der knyttede dem tæt sammen.
Ikke mindst sommerferierne.
Hver sommer cyklede de sammen rundt i Danmark. Besøgte familje, venner og spændende steder. Overnattede efterhånden mest i shelters. Somme tider var en af Simons kammerater med.
De var også i sommerhuset ved Hjørnered i Halland hvert år. Et sommerhus som Jenses nevøer, Michael og Torben, havde overtaget efter deres mor.
Efterhånden var alle Simons større søskende flyttet hjemme fra, og far, mor og børn var så naturligt sammen det meste af tiden. I løbet af 2018 flyttede Inger og Simon derfor fast over på Topshøjvænge, og den 30 december 2018 blev Inger og Jens gift.
Desværre nåede de kun at have et år sammen, for kort før jul året efter, faldt (gled?) Jens en sen aften udenfor og faldt så uheldigt, at han brækkede nakken.
Han kom på Rigshospitalet, og lå i respirator et par måneder, lam i hele kroppen på nær hovedet.
Han døde 22 februar 2019.

Den Grønne vej

Engang, da vi skulle køre en længere biltur, spurgte Simon Jens og mig om, hvordan det kunne være, at vi tænkte så gennemgående grønt og miljøbevidst, når nu ingen af vores større brødre tænkte i de baner.
Det var et godt spørgsmål, og det gjorde vi os mange tanker om på den 2 timer lange biltur.
Men vi fandt faktisk ikke frem til noget svar.
Og når jeg jeg nu overvejer det igen, så har jeg stadig ikke noget svar på det spørgsmål.
Måske vil det hjælpe, hvis jeg går vores udvikling igennem - set fra min synsvinkel.

Jeg begynder med mig selv.
Jeg har altid været tiltrukket af uløste problemer. Forstået på den måde, at jeg søgte efter en løsning på disse problemer. Som barn var det klart nok de voksne, der måtte løse problemerne. Men efterhånden som jeg voksede op, observerede jeg - som så mange andre - at der var problemer, der burde løses, men som ikke blev det.
Var det så mig, de voksne eller den højere retfærdighed = det guddommelige, der svigtede?
Grundliggende var det vel skaberens problem. Men selv barnlig indsigt gjorde det klart, at en stor del var overladt til menneskene. Ellers ville der da aldrig have været krige og sult.
Det med Gud var ifølge vores kristne opdragelse en personlig sag. Ja, i sidst ende skulle man vel stå til ansvar for det man gjorde og det man ikke gjorde i forhold til de menneskelige lidelser, mam blev præsenteret for.
Her i vores vidunderlige demokrati blev vi først som 24-årige i 1971 bedt om at stemme til folketingsvalget.
Vi snakkede en del politik i den anledning, men ingen af os meldte en afklaret holdning ud i forhold til de opstillede partier. Jeg stemte på VS, venstresocialisterne, fordi de var det eneste parti, der ikke talte for, at vores problemer skulle løses ved fortsat økonomisk og dermed materiel vækst. Blot ud fra det tilsyneladende indlysende, at der må være grænser for vækst.
Allerede dengang var man jo begyndt at tale om begrænsede olieressourcer.
Året efter skulle vi så stemme om, hvorvidt Danmark skulle være med i det europæiske fællesmarked. Her var vi rimeligt enige om, at vi ikke skulle styres af en stadigt voksende økonomi fremfor en selvstændig afbalanceret udvikling.
Kort efter denne afstemning løb jeg ind i Scientology, og så her en ny måde at løse verdens problemer på - nemlig ved at gøre alle mennesker bedre og fornuftigere, så vi sammen kunne skabe et bedre samfund.
Jens gik ikke den vej.
I det hele taget prøvede vi aldrig at overtale hinanden til noget som helst. Stor respekt for hinandens selvstændighed og evne til at finde sin egen rette vej.
Samtidig med, at Jens i slutningen af 1980'erne engagerede sig stadig mere i partiet De Grønne, så var jeg på vej ud af Scientology.
Uden de dybere analyser, delte vi dog tanker med hinanden. Nok mere politiske end spirituelle.
Det viste sig, at vi ofte - uden at snakke sammen om det - havde stemt på de samme partier; mest små partier som Venstresocialisterne og Retsforbundet - og senest De Grønne.
Jens havde faktisk meldt sig ind i De Gønne. Det var med det som udgangspunkt, vi begyndte at tale mere om politik.
Han havde ikke bare meldt sig ind i partiet, han var også aktiv, mest på økonomiområdet og socialområdet.
Ved det seneste folketingsvalg, i 1990, blev han kontaktet samme morgen, hvor partiet skulle præsentere deres program i TV om aftenen.
Han blev bedt om, at sende en fax med hovedpunkterne i deres økonomiske politik.
Af den simple grund, at han var den, der bedst havde gennemtænkt og formuleret en konsekvent grøn økonomisk politik.
Når vi efterfølgende snakkede nærmere om hans grønne økonomiske politik, borgerløn og socialpolitik, fik jeg en 'aha-oplevelse' da jeg så en parallel i hans politiske engagement og mit spirituelle engagement.
I begge sammenhænge tog vi - hver for sig - udgangspunkt i at værdsætte det enkelte menneskes styrke og værdighed.
Dybest set var det en respekt for liv og et ønske om optimal frisættelse af livets udfoldelse.
I stort og i småt.
I det spirituelle bør vejviserne ikke være religiøse ledere, hellige bøger og præster, der udlægger teksten. Enhver skal finde sin egen vej til sandheden, erkende sammenhænge på baggrund af egne oplevelser eller egne vurderinger.
Som borger i et samfund bør man ikke i mindste detaljer være styret af embedsfolk og cirkulærer, men i stedet finde frem til steder og måder, hvor man kan gøre sig nyttig og udvikle ting alene eller i samklang med andre.
Og hvor er så det grønne fællestræk i disse paralleller?
Det er liv før systemer.
I stedet for fortsat industrialisering og vækst må omdrejningspunktet være et liv og et samfund med respekt for og ikke udnyttelse af naturen.
En bæredygtighedskultur, der ikke kan bygges på stram styring og institutionalisering, men på frihed, kreativitet og individualisering.
Respekt for livet i alle former som det bærende, herunder anerkendelse af modgang som en nødvendig udfording - og døden som en midlertidig afbrydelse.

Efter denne aha-oplevelse og erkendelse meldte jeg mig ind i De Grønne, og blev som følge af Jens'es høje status i partiet hurtigt inddraget i politiske og organisatoriske sammenhænge.
At jeg var parat til at lægge lidt kræfter i dette hang sammen med den opgivende situation, jeg mødte i ET parti, der var strandet i dønningerne efter valget i 1990.
Det var tredie gang de stillede op til folketingsvalg, og første gang de fik under 1% af stemmerne. Der måtte handles nu hvis ikke bevægelsen langsomt skulle uddø.
Og det skulle den ikke, fordi det var en kanal hvorigennem Jens'es tanker kunne formidles til en større kreds af mennesker.
Som sagt var det også på en måde mine tanker. I det mindste var der en grundliggende fælles idé.
Tilfældigt fik jeg fra en af hans gamle venner at vide, at Jens på et tidligere tidspunkt havde forestillet sig sit eget parti, fordi han havde en ide om et bedre samfund funderet på den enkelte deltagers tanker og værdier.
Her i De Grønne fandt han så ud af, at mange af hans idéer kunne kvalificeres, og der kunne arbejdes videre med dem.
I praksis kunne jeg bare synge med på melodien i Jens'es politiske grundtanker, og så i øvrigt prøve at fastholde og videreføre organisationen og strukturen i partiopbygningen.
Groft sagt kunne man på dette tidspunkt, først i halvfemserne, dele partimedlemmerne op i to slags.
De populistiske, der i traditionel politikerforstand gik efter at profilere sig selv ved at bruge miljøet som løftestang, og så
F fundamentalisterne, der følte, at Jens på fortræffelig vis kunne sætte ord på visioner, som også var deres.
Måske var der også en tredie type, yngre retfærdighedsøgende personer, som i deres iver kom til at ligge langt mod venstre, dér ude, hvor man søgte efter metoder til at styre de samfundsborgere, der ikke umiddelbart handlede fornuftigt.

I oktober 1993 havde De Grønne et Landsmøde i Rødovre, hvor de samtidig kunne fejre deres 10 års jubilæum.
Jens bød velkommen til dette møde, og lagde senere på førstedagen også op til en åben politisk debat under overskriften: "Småt er godt".
Ved repræsentantskabsmødet sommeren forinden aflagde Jens beretning for det økonomiske udvalg, for social- og sundhedsudvalget samt for 'P-gruppen', den politiske styringsgruppe. og på selve mødet vedtog vi De Grønnes beskæftigelsespolitiske handlingsprogram og et handlingsprogram for overgang til borgerløn.
Begge programmer var i store træk udarbejdet af Jens.

I bladet 'Grøn Debat' fra juli 1993 skrev Jens en leder, som fint udtrykker noget af det, han ville med sit engagement i De Grønne. Her står der blandt andet:
"Det tager tid at få defineret grøn politik som alternativ til traditionel centralistisk, vækstbaseret politik med et enten socialistisk eller liberalt tilsnit.
For at formulere en alternativ politik er der nogle hellige køer, der skal slagtes, og det bliver man ikke hurtigt populær på.
Andre nye partier foreslår 'lette' løsninger. For at afskaffe arbejdsløsheden flyttes der rundt på milliardbeløb i nationalregnskabet, og timetal divideres op i antal beskæftigede, For at fremme demokratiet nedsættes der udvalg med indflydelse uden ansvar.
Vi er i De Grønne ikke rabiate, men konsekvente og realistiske. Vort mål er ikke hurtigt at få 20-30 mandater i folketinget - for så at ryge ud igen ved næste valg. For os er det vigtigere, at vi får taget fat om de reelle problemer. Ting tager tid. Ændringen til et grønt samfund kommer ikke hurtigere, end befolkningen aktivt kan følge med.
Derfor må holdninger og systemer bearbejdes, så alternativer kan vokse op nedefra.
Der findes ingen genveje"


På dette tidspunkt var jeg indenfor partiet aktiv i uddannelse- og forskningsudvalget, samtidig med at jeg var med i K-gruppen, den administrative koordinationsgruppe.
Snart efter kom jeg også med i p-gruppen, og senere blev jeg både landssekretær og redaktør af medlemsbladet Grøn Debat.
Jens fortsatte målrettet sit politiske arbejde, bl.a. som pressesekretær. Men efterhånden som han udviklede sin kompromisløse politik, følte han ikke, at han havde tilstrækkelig opbakning og forståelse i partiet.
Som en konsekvens heraf valgte han for nogen tid at holde lav profil i forhold til De Grønne.
I et indlæg i Grøn Debat "Dialogen, der udeblev", gjorde han rede for dette skridt, og skrev bl.a.:
"inden for De Grønne. er hovedsynspunktet åbenbart fortsat, at statsmagten skal banke befolkningen på plads. I konsekvens heraf, føler jeg ikke, jeg kan fortsætte med at markedsføre mine synspunkter som de Grønnes synspunkter. Jeg har derfor nu frasagt mig mit hverv som pressesekretær og vil i nogen tid holde en lav profil i forhold til De Grønne. Så vil der måske være bedre muligheder for, at andre kan komme på banen med deres synspunkter."

Herefter koncentrerede Jens sig om lokalpolitik, nej faktisk endnu mere lokalt, lokalsamfund, grøn dagligdag og grønne familjer.
Jeg fortsatte mit administrative arbejde i partiet, og naturligvis også det politiske. For overhovedet at blive hørt i den politiske debat og også for overhovedet at være kendt i offentligheden, mente jeg, at det var vigtigt at favne bredt.
I 1996 valgte vi at søge opstilling til folketinget i et valgforbund af små partier og bevægelser, der havde EU-modstand til fælles. Jens var ikke enig i denne beslutning, men lod sig trods alt opstille som kandidat i Vestsjællands Amt.
Jeg var efterhånden blevet partiets ufomelle leder, og blev opstillet på en sikker plads i Københavns Amt.
" Sikker" - altså hvis valgforbundet opnåede stemmer nok til at komme i folketinget.
Og det gjorde det langt fra.
Det var i slutningen af halvfemserne, faktisk her i 2021 er det 25 år siden.

Og hvad blev der siden af vores fælles projekt, som i perioder fremstod delt, øjensynligt forskelligt, men med en grundliggende paralellitet?
Hvis det ikke er fremgået af ovenstående, så lad mig fastslå, at det er projektetet om at frisætte det enkelte menneske, retten for hver enkelt til at udfolde sig helt på egne præmisser.
Uden præster og folkeforførere, der forventes at gemme på svarene på essentielle spørgsmål.

I 1996 blev Jens med et hårdt slag kaldt tilbage til de nære omgivelser, da hans kone, Marianne, døde af kraft i slutningen af året. Det vendte på mange måder op og ned på hans hverdag, blandt andet fordi han nu blev alene med datteren Loa Sofie på 5 år.
Det enkelte menneske blev vigtigt, ikke bare i teorien, men nu i høj grad i praksis.
På det tidspunkt havde Jens valgt i nogen tid at føre lav profil hos de Grønne, og i stedet bruge flere kræfter på lokalsamfundet.
Han var også blevet medredaktør af tidskriftet "SALT", hvortil han leverede mange vigtige politiske artikler. Også til Grøn Debat, som jeg redigerede.
Henimod årtusindeskiftet ebbede vores politiske engagement ud.
Jens'es to seneste artikler, "Det myndige Menneske" og "Viden eller tro" beskriver faktisk rigtigt fint essensen i vores politiske dagsorden (budskaber!), med fokus på lokalsamfundsmodellen og den suveræne natur - og tilsvarende modstand mod centralisering og videnskabstro.
Men tilsyneladende havde disse politiske visioner ikke tilstrækkelig gennemslagskaft i disse tider.
Jeg fortsatte nogle år med at afsøge mulighederne for et rent grønt parti i Danmark, men der var ikke bred opbakning nok, og jeg skulle også kæmpe med en hård kerne af 'socialt grønne', der befandt sig trygt i snævre politiske rammer, hvor de havde opbygget et netværk.
Jeg valgte at fortsætte så længe, jeg kunne observere en fremgang i medlemstallet og i antal underskriftet, der skulle bruges til at blive opstillingsberettiget til folketingetbr.
Det sluttede derfor i år 2000.
De følgende gik med at få livet til at hænge sammen med forskellige skift i de familiære forhold, og også nye bosteder til os begge.
Der ud over at nyde omgivelserne, familien og arbejdsrelationerne.

Da vi nu var nået igennem mennesktes (0-30), æslets (30-45) og hundens (45-60) periode, så "kunne vi have et afslappet forhold til vores tilværelse, og se det hele i perspektiv".
Sådan udtyrkte Jens det i invitationen til vores 60-års fødselsdag i 2007.
Efter at Jens var gået på pension, begyndte han igen at arbejde med udbrede og forfine sine synspunkter.
Blandt andet i borgerlønsbevægelsen (BIEN), for hvilke han deltog i flere konferencer i udlandet.
Et nyt emne han tog fat i, var nyhedsformidlingen.
Et så væsentligt emne fordi det i den grad styrer vores demokratiske samfund.
Nogen - med mange penge - styrer i den graf nyhedsformidlingen, og derigennem folkets mening - og altså indirekte hele samfundsudviklingen.
Blandt andet skrev Jens kronikker til både 'Politiken' og 'Arbejderen' om henholdsvis Gadaffis fald og krigen om konflikten i Ukraine.
Han arbejdede også videre med nye indfaldsvinkler til den økonomiske udvikling.
Politisk Manifest, samlet i debatindlæg

Jeg afsøger nu her i Permatopia mulighederne for realisering af en bæredygtig lokalsamfundsmodel, tæt indhyllet i kapitalistiske og højindustrialiserede omgivelser.